Roma! - Reisverslag uit Bracciano, Italië van Sander Spook - WaarBenJij.nu Roma! - Reisverslag uit Bracciano, Italië van Sander Spook - WaarBenJij.nu

Roma!

Door: Sander

Blijf op de hoogte en volg Sander

08 Augustus 2008 | Italië, Bracciano

Opnieuw naar Rome vandaag waar we ons inmiddels al prima thuis voelen. Ditmaal komen we voor het Collosseum en de Trevi fontein. Net als gisterochtend kost het weer veel moeite om vroeg op te staan en gaan we wederom rond een uurtje of 11 op stap naar de grote stad.
Eenmaal hier aangekomen, ondervinden we niet de verwachte problemen waar Rik het de hele vakantie al over heeft. Het verkeer loopt soepel en onze eindbestemming bereiken we vrij snel. De temperatuur is wederom weer flink opgelopen en als we uiteindelijk geparkeerd zijn is het kwik gestegen tot 38 graden Celsius. Dit belooft weer een lekkere middag vol met zweet te gaan worden. Zodra we bij het Collosseum aankomen blijkt onze angst werkelijkheid te worden. Wij willen naar binnen, maar om daar te komen moeten we eerst in een gigantische rij wachten. Ik ging er zelf altijd vanuit dat bij het Sint Pieter de langste rij stond, maar hierin heb ik mij dus vergist. We moeten ongeveer drie kwartier wachten voordat we uiteindelijk naar binnen gaan, maar dit hebben wij er voor over. Wij gaan er vanuit dat de wachtrijen toch niet af zullen nemen de komende uren, dus besluiten te blijven staan waar wij de straatverkopers en proppers drie kwartier lang van ons af moeten slaan.
Eenmaal binnen, bevinden wij ons in een van de oudst bewaarde stadia ter wereld. Zuivere sport werd hier niet beoefend, maar toch viel er vroeger als gladiator veel geld en eer te verdienen. Dit gebeurde in gevechten van man tegen man of man tegen dier die uit elke uithoek van het Romeinse Rijk naar het centrum hiervan werden verscheept. Zo gebeurde het dat je zowel tegen een giraffe als tegen een leeuw uitkwam. Het resulteerde vaak in de dood van een aantal dieren en een hoop gladiatoren. De enige manier om het te overleven was doordat het publiek of de Romeinse leider genade toekent. De film Gladiator kan ik voor de mensen die onbekend zijn met dit stadion verder enorm aanbevelen die hierover gaat. Voor de IMDB kenners, de score is boven de 8, dus zeker de moeite waard.
Als we eenmaal uit het Collosseum gekomen zijn, vertrekken we richting de Trevi fontein. Deze fontein is wereldberoemd, maar waarom is mij onduidelijk. Na een kwartiertje lopen komen we uit bij deze grote waterput waar het wederom sterft van de toeristen. Het is ook wel snel duidelijk waarom, want deze fontein kan eerder een kunstwerk genoemd worden. Boven het bassin staan een aantal in marmer gehouwen beelden van Poseidon (voor zover ik goden kan herkennen dan) die weer omringd is door allemaal andere afbeeldingen. Het past prima binnen het bestemmingsplan van Rome, want de rest van de stad is net zo mooi als deze fontein.
Nadat we er nu zo’n twee dagen rondgelopen hebben kijken we onze ogen nog steeds uit in deze stad. De cultuurmoeheid die we in Pompeii hadden zijn we verrassend genoeg weer helemaal kwijtgeraakt, wat het verblijf alleen maar aangenamer maakt.
Na een kort verblijf bij de fontein gaan we weer richting de auto om weer terug naar Vaticaanstad te rijden. We willen hier nog de Sixtijnse kapel in, maar niet voordat we een echt Italiaans ijsje hebben gegeten en souvenirs hebben ingeslagen. Zodra we aankomen bij de Sixtijnse kapel blijkt echter dat deze helaas al gesloten is. Deze gaat elke dag al om 4 uur dicht waardoor we dit voor ons volgende verblijf moeten inplannen en terug naar de camping keren om vandaag eerder aan het eten te beginnen. We staan wederom in de file richting huis, maar krijgen het vandaag dan wel voor elkaar om voor het donker klaar te zijn met eten, waardoor we ditmaal wel met enigszins licht het water induiken om Wilson weer te misbruiken als speelbal voor onze versie van waterpolo. Op de camping zelf valt helaas niets te beleven, dus is het vandaag weer vroeg naar bed. Dit komt niet verkeerd uit, want morgen hebben we weer een lange route gepland naar Pisa en als we dit hebben gezien zullen we als het goed is nog genoeg uren missen in Rimini.